Idealna Krwawa Mary

31 marca 2011, 08:51

Choć Krwawa Mary wydaje się dość prostym drinkiem, wg dr. Neila Da Costy z firmy International Flavours and Fragrances z New Jersey, pod względem chemii smaku jest najbardziej złożonym koktajlem świata, bo na kubki smakowe oddziałują setki różnych związków. Co pozwala uzyskać idealny napój? Kluczem są świeże składniki oraz wstrząsanie z lodem lub podawanie na lodzie. Jakość samej wódki nie jest już tak istotna.



Paleodieta wcale nie hamuje skuteczniej łaknienia

21 maja 2014, 11:56

Analizując funkcjonowanie mikroflory jelitowej wegetarian i dżelad, naukowcy stwierdzili, że tzw. paleodieta (dieta niskoenergetyczna, niezbyt odżywcza i bogata w błonnik) niekoniecznie wiąże się z lepszym hamowaniem apetytu.


Omega-3 decydują, czy witaminy B spowolnią spadek funkcji poznawczych

20 stycznia 2016, 12:00

Wcześniej ustalono, że suplementacja witaminami B spowalnia spadek zdolności poznawczych u starszych osób z problemami pamięciowymi. Teraz okazało się, że wyższy poziom kwasów omega- 3 w organizmie wzmaga skutki działania witaminy B.


Psy lubią tłuszcze, a koty pragną węglowodanów

6 czerwca 2018, 10:39

Psy lubią zjeść tłusto, a koty preferują węglowodany, wynika z najnowszych badań nad preferencjami domowych pupili. Badania te rzucają nowe światło na potrzeby żywieniowe zwierząt i pokazują, że nieprawdziwe jest przekonanie, iż koty potrzebują diety wysokobiałkowej.


Bakterie i grzyby łączą siły, by „wędrować” i „skakać” po naszych zębach

2 stycznia 2023, 09:36

Dotychczas sądzono, że to po prostu bakterie akumulujące się jedna pod drugiej na naszych zębach powodują próchnicę, mówi mikrobiolog i dentysta Huyn Koo z University of Pennsylvania. To jednak błędy obraz. Koo jest współautorem badań, z których wynika, że bakterie i grzyby tworzą wzajemnie wspomagające się społeczności, które „spacerują”, a nawet „skaczą” po zębach.


Cytrusy

Cytrusy na osteoporozę

23 kwietnia 2007, 06:47

Badacze z Centrum Ulepszania Warzyw i Owoców Texas A&M University zaobserwowali, że regularnie pite soki pomarańczowy i grejpfrutowy zapobiegają u szczurów laboratoryjnych osteoporozie. Jest to o tyle ważne, że do tej pory uważano ją za nieuniknioną chorobę starości (Elsevier's Nutrition).


Nowa metoda na WZW C

4 grudnia 2009, 17:01

Badacze donoszą o eksperymentalnej metodzie leczenia wirusowego zapalenia wątroby typu C, które sprawdza się u szympansów i stanowi dużą nadzieję dla zakażonych ludzi.


Poziom składników odżywczych wpływa na zdolności poznawcze

29 grudnia 2011, 10:19

Starsze osoby z wysokim poziomem kilku witamin (B, C, D i E) oraz kwasów tłuszczowych typu omega-3 we krwi lepiej wypadają w testach zdolności poznawczych i doświadczają mniejszego spadku objętości mózgu. To jedno z pierwszych studiów, które uwzględnia stężenie pewnych substancji we krwi, a nie bazuje na kwestionariuszach.


Orzechy włoskie spowalniają wzrost raka prostaty

14 listopada 2014, 12:20

Dieta obfitująca w orzechy włoskie lub olej z orzechów włoskich spowalnia u myszy wzrost raka prostaty. Poza tym naukowcy zaobserwowali spadek poziomu cholesterolu i wzrost insulinowrażliwości.


Zastrzyki z omega-3 zmniejszają uszkodzenia mózgu po udarze

23 sierpnia 2016, 10:35

Naukowcy z Centrum Medycznego Uniwersytetu Columbia (CUMC) odkryli, że jeden z kwasów tłuszczowych omega-3 zmniejsza uszkodzenie mózgu w mysim modelu udaru.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy